لوله های فولادی
لوله های فولادی مانند مابقی لوله ها به شکل استوانه ای هستند که از فولاد ساخته شدهاند که در ساخت و زیر ساختها ساختمانی و شهری کاربردهای زیادی دارند. لوله های فولادی پرمصرف ترین محصول تولید شده در صنعت فولاد می باشند. کاربرد اصلی لوله های فولادی در حمل و نقل مایع یا گاز زیرزمینی از جمله نفت، گاز و آب است. با این حال، لولههایی با اندازههای مختلف تولید می شوند که در ساخت و ساز بکار کاربردهای فراوانی دارند. کاربرد بیشتر لوله های فولادی در ساخت و ساز، برای سیستم های گرمایش، انتقال سیالات و گازها میباشد. سازه ها را می توان با استفاده از لوله های فولادی با اندازه های مختلف، مانند نرده ها یا بولاردهای لوله تولید و اجرا کرد.
در کل از لوله ها برای انتقال سیالات (انواع مایعات) و گازها (مانند گازها) استفاده میکنند. در صنایعی چون انتقال آب و فاضلاب، لوله کشی در صنایع پالایشگاهی و نیروگاه ها، تاسیسات سرمایشی و گرمایشی و… از لوله استفاده میکنند.
لولهها به صورت کلی با قطر خارجی، ضخامت دیوارهی لوله و شاخص تعیین میشوند. برای اندازهگیری قطر داخلی لوله، باید ابتدا قطر خارجی لوله و ضخامت آن را به دست آورد. برای تولید لوله از متریالهای مختلفی استفاده میکنند. از عمده ترین متریالها برای تولید لوله میتوان از فلز، آلیاژ، سرامیک، بتن، فایبرگلاس و پلاستیک نام برد. با توجه به پروژه ی مورد نظر، انتخاب نوع و جنس لوله از سوی مصرف کنندگان انتخاب میشود. ابعاد لوله ها از لحاظ طولی مختلف است که با توجه به نوع کاربرد، اندازه لوله مشخص میشود. در سیستم انتقال سیال موارد زیر اهمیت دارند:
- شرایط آب و هوایی محیط
- دبی و فشار سیال
- شرایط آب و هوایی محیط
- میزان ارتعاشات موجود در سیستم لولهکشی
- محل قرارگیری لوله (روکار یا توکار بودن لوله)
لوله ها چگونه تولید می شوند؟
از ذوب مواد خام گرفته تا قالب گیری یا جوشکاری، این مصالح ساختمانی در همه جا از طریق دو فرآیند اصلی ایجاد می شود:
- تولید به روش بدون درز
- تولید به روش درز دار
هر دو فرآیند باید با ساخت فولاد با کیفیت خوب شروع شوند. فولاد خام توسط کارخانه های ریخته گری از طریق فرآیند ذوب مواد خام در یک کوره تولید می شود. برای درست کردن این ترکیب، ممکن است عناصری به فلز مذاب اضافه شود و ناخالصی ها از این طریق حذف شوند. فولاد مذاب در قالب ریخته می شود تا به دستگاه ریخته گری پیوسته منتقل می شود تا اسلب، بیلت شکل بگیرد.
انواع لوله ها
لوله همانند سایر قطعات فولادی، لوله ها نیز انواع مختلفی دارند که ما در این مقاله قصد داریم لوله های ذکر شده در زیر را به شما معرفی کنیم:
- قیمت لوله گازی روکار
- قیمت لوله گازی توکار
- لوله گالوانیزه
- لوله داربستی (صنعتی)
- لوله مانیسمان
- لوله مبلی روغنی
- لوله اسپیرال
- لوله جداره چاه
در این مقاله قصد داریم شما را با انواع لوله ها آشنا کنیم، به دلیل زیاد بودن مطالب درباره انواع لوله های فولادی، این مقاله را به چهار قسمت تقسیم کردیم. شما الان مقاله قسمت اول را مشاهده میکنید که در آن درباره لوله های گازی روکار و توکار توضیح داده ایم. با آهن مهام همراه باشید.
لوله گازی روکار و توکار
میتوان گفت مهمترین ویژگی در لوله های گازی، کیفیت و استاندارد آن میباشد. لوله های گازی یکی از پرکاربرد ترین محصولات در زمینه آهن آلات میباشند. همانطور که از نام این لوله پیداست وظیفه اصلی آن، انتقال گاز است. اهمیت انتقال گاز به صورت اصولی برای ایجاد گرمایش یا پختوپز به حدی است که اگر نادیده گرفته شود، ممکن است خطرات و خسارات زیادی به بار آورد. برای جلوگیری از انتشار گاز در فضای ساختمان، باید از لولههای گازی با دقت و ایمنی بیشتری استفاده کنید. قیمت لوله گازی روکار و توکار نسبت به ابعاد و نوع آن، متغیر است.
لوله گازی
لوله گازی نوعی لوله از جنس فولاد یا پلی اتیلن است که برای انتقال گاز در زمینه ساختمان سازی و موارد صنعتی مانند انتقال گاز از پالایشگاه، نیروگاه ها، صنایع پتروشیمی، سوله های صنعتی و … کاربرد دارند. لوله های گازی در دو نوع روکار و توکار وجود دارند.
لوله گازی توکار
لوله گازی توکار در برابر ضربات ناگهانی و فشارهای وارده بسیار مقاوم، و همچنین واکنش شیمیایی مناسبی در برابر رطوبت از خود نشان میدهد. این لوله معمولا در پروژه های بزرگ مانند انتقال گازها و سیالات از شهری به شهر دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. برای برقراری اتصال لوله های توکار و لوله های توکار بدون درز یا مانیسمان، از جوشکاری برق با دینام جوش برق استفاده میکنند. لوله های گازی توکار چه از نوع درزدار یا بدون درز، از ورق سیاه تولید میشود.
لوله گازی روکار
لوله های گازی روکار معمولا در ابعاد کوچکتری نسبت به لوله های گازی توکار تولید می شوند به این دلیل که از این لوله ها معمولا برای مصارف ساختمانی استفاده میکنند. این لوله های قیمت کمتری نسبت به لوله های توکار دارند و برای مصارفی که نیاز به مسافت های طولانی تری داشته باشد مناسب نیست. از لوله های گازی روکار برای اجرا و راه اندازی انشعابات داخل ساختمان یا لوله کشی های درون شهری مورد استفاده قرار می گیرد.
تفاوت لوله گازی توکار و روکار
سایز و ابعاد لوله گازی توکار بیشتر از لوله گازی روکار است.
لوله گازی توکار در پروژه های بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد ولی لوله گازی روکار برای لوله کشی ساختمان و پروژه های کوچک کاربرد دارد.
مراحلی برای عایق کاری لوله روکار وجود دارد ولی در لوله توکار با رنگ کردن لوله مقاومت لوله را در برابر زنگ زدگی و فرسایش بیشتر می کند.
لوله گازی توکار برای جابجایی گاز در مسافت طولانی استفاده می شود ولی لوله گازی روکار اینگونه نیست.
لوله های روکار مقاومت بیشتری در برابر ضربه، فشار و فرسودگی دارد ولی مقاومت لوله های توکار کمتر است.
لوله های روکار آسیب پذیر تر از لوله های توکار هستند.
لوله های توکار به راحتی نصب می شود و به راحتی جدا و جابجا می شود.
لوله گالوانیزه
لوله ها در انواع مختلف متریال، آلیاژ، ابعاد و ضخامت وجود دارند که هر کدام از آنها در صنایع مختلفی کاربرد دارند. یکی از پرکاربردترین لوله های موجود، لوله گالوانیزه میباشد. لوله گالوانیزه را میتوان پرمصرف ترین مقطع فلزی بین لوله ها دانست. از جمله کاربردهای در صنایع مهم لوله گالوانیزه در صنعت کشاورزی، صنعت ساختمان سازی، صنعت آب و فاضلاب، صنعت برق و مخابرات و… میباشد. کاربرد این لوله مانند مابقی لوله های فولادی، وظیفه انتقال سیالات و گازها میباشد.
اهمیت گالوانیزاسیون
شاید بتوان گفت بهترین و به صرفه ترین روش برای محافظت فلزات در برابر اکسید شدن یا زنگ زدگی و ی خوردگی، گالوانیزه کردن آنها میباشد. یکی از روشهای ضد زنگ سازی فلزات، افزودن آلیاژهای ضد اکسید یا آلیاژهای مقاوم در برابر خوردگی می باشد ولی استفاده از این آلیاژها بسیار گران است. استفاده از آلیاژهای ضد خوردگی بیشتر برای مصارفی بکار می روند که این مصارف برای کاربردهای منحصر به فرد یا بسیار خاص بکار برده شوند. پس بهترین راه این است که فلزات را بعد از پاکسازی و یا اسید شویی، بعد از برطرف کردن چربیها، گرد و غبار و ضایعات مانده روی سطح و پشت بدنه فلز، آن را با روکش گالوانیزه مسلح میکنند تا ویژگی ضد خوردگی یا ضد زنگ را به آن اضاف کنند. ورق گالوانیزه، قوطی گالوانیزه و لوله گالوانیزه از مهمترین محصولات یا مقاطع فلزی با روگش گالوانیزاسیون میباشند.
لوله فولادی گالوانیزه
هرچند اگر لوله های فلزی دارای مقاومت بالای در برابر تحمل فشار را دارند اما در شرایط جوی مرطوب، اکسید شدن و زنگ زدگی بسیار ضعیف هستند و به سرعت بدنه آنها خراب میشود. بهترین و به صرفه ترین راه حل برای مقاوم سازی لوله در برابر زنگ زدگی، گالوانیزاسیون میباشد. پوشش گالوانیزه بر روی لوله ها مقاومت آن را در برابر اکسید شدن، بینهایت افزایش میدهد. لوله های گالوانیزه در دو نوع لوله آهنی گالوانیزه و لوله فولادی گالوانیزه تولید می شوند که لوله آهنی گالوانیزه از جنس آهن سفید نورد شده میباشد که معمولا در رنگ های تیره و خاکستری تولید و بکار گرفته میشوند. لوله های فولادی گالوانیزه وزن کمتری نسبت به لوله های گالوانیزه آهنی دارند و بیشتر برای لوله کشی سیستم تهویه کاربرد دارند. لوله های گالوانیزه از نظر روش تولید، در دو نوع میباشند، لوله گالوانیزه سرد و لوله گرم گالوانیزه.
ویژگیهای لوله گالوانیزه
- قطر این لوله ها می تواند از 1 تا 8 اینچ متفاوت باشد.
- ضریب هیزن ویلیام لوله های گالوانیزه بر حسب اینچ است.
- از قیمت بسیار خوبی در مقایسه با سایر انواع لوله ها برخوردار هستند.
- این لوله ها معمولا در طول های 6 متری تولید می شوند.
- این لوله های توسط دنده پیچی به هم متصل می شوند و توسط مواد مذاب آب بندی می شوند.
- طول لوله های گالوانیزه عموما شش متر می باشد.
- انواع اتصالات لوله گالوانیزه معمولا قفل، کمربند و برشن است.
لوله داربستی (صنعتی)
همانطور که از نام این لوله پیداست برای مصارف ساختمانی و داربست کاربرد دارد. این لوله به نام لوله 5 نیز شناخته میشود. یکی از اموری که در این نوع لوله ها بسیار مهم است، کیفیت و نحوه اتصال آنها میباشد. عدم آگاهی از نحوه اتصال یا رعایت نکردن استانداردهای لازم میتواند مسبب ایجاد خسارتهای مالی و جانی شود. به طور کل اگر بخواهیم لوله داربستی را تعریف کنیم باید گفت که این لوله ها برای دسترسی به تمامی نقاط دشوار یک سازه در حال ساخت کاربرد دارند. این لوله ها در دو نوع سبک و سنگین تولید میشوند. اجزای تشکیل دهنده از دو قسمت لوله داربست و بست داربست میباشند. قیمت لوله داربستی بر اساس اندازه، ابعاد و کیفیت آن متغیر است.
انواع داربست ها
- داربست چکشی ستاره
- داربست مثلثی
- داربست
- چکشی کاسه ای
لوله مانیسمان
میتوان گفت استحکام و عمر بالا یکی از بارزترین ویژگیهای لوله مانیسمان برای انتقال سیالات حساس میباشد. این نوع لوله ها بیشتر در ابعاد مختلف تولید میشود. رده های سبک این لوله 40، 80 و 160 میباشد و ضخامت هر رده به ترتیب ابعاد آن تغییر میکند. لوله مانیسمان یا لوله بدون درز نوعی لوله است که روش تولید خاص خود را دارد به نحوی که بدنه آن یکدست و بدون هیچگونه درز و جوشکاری میباشد. لوله مانیسمان اولین بار توسط برادران مانیسمان اختراع شد و علت نامگذاری این لوله هم بر اساس نام خانوادگی این دو برادر بر سر زبانها افتاد. لوله مانیسمان که به آن لوله بدون درز نیز گفته میشود لولهای است که روش تولید و ساخت آن به نحوی است که بدنهای یکدست و بدون درز دارد و هیچ نوع جوشکاری بر روی آن صورت نگرفته است. این نوع لوله معمولاً از فولاد ساده کمکربن ساخته میشود؛ اما به وسیله افزودن برخی مواد به داخل و بیرون لوله، آن را در برابر زنگ زدن مقاوم میکنند. قیمت لوله مانیسمان بر اساس رده، ابعاد و ویژگیهای آن متغیر است.
کاربرد های لوله مانیسمان
لوله های مانیسمان دارای کاربردهای ویژه و بسیار گسترده ای دارند که در زیر به مهمترین کاربردهای این لوله پرمصرف خواهیم پرداخت.
- کاربرد لوله مانیسمان برای خطوط نفت و گاز
- کاربرد لوله مانیسمان برای خطوط فشار قوی
- کاربرد لوله مانیسمان برای خطوط هیدرولیک
- کاربرد لوله مانیسمان استیل برای خطوط صنایع غذایی و دارویی
انواع لوله مانیسمان
لوله مانیسمان رده سبک: این دسته دارای ضخامت کم نسبت به قطر خود هستند و در سایزهای 1 تا 16 اینچی عرضه میشوند. ضخامت آنها نیز از 3 تا 7.9 میلیمتر متفاوت است. لوله گاز مانیسمان نیز در این رده قرار دارد.
لوله مانیسمان رده 40: قطر لولههای این رده بین 0.5 تا 16 اینچ و ضخامت آنها بین 2.7 تا 12.7 میلیمتر متغیر است.
لوله مانیسمان رده 80: لولههای این رده قطری بین 0.5 تا 16 اینچ و ضخامتی بین 3.7 تا 21.4 دارند.
لوله مانیسمان رده 160: قطر لولههای این رده همانند ردههای 40 و 80 بوده اما ضخامت آنها بین 4.7 تا 40.4 متغیر است.
لوله مبلی روغنی
این نوع لوله ها که به لوله سبک یا لوله مبلی روغنی نیز معروف هستند به روش نورد سرد تولید میشوند. لوله های مبلی به دلیل کاربردی که دارند باید دارای استحکام و مقاومت بالایی باشند به این دلیل که از این لوله ها برای صنایع مختلف استفاده میکنند . مقاومت و استحکام لوله های مبلی بسیار بالاست و در نتیجه کاربرد بسیار گسترده ای در صنعت دارند .امروزه استفاده از این لوله ها به علت داشتن مقاومت بالا ولی در عین حال سبک بودن که قابلیت خم شدن راحت را ایجاد می کند در صنایع مختلف خصوصا صنایع فولاد زیاد شده است. قیمت لوله مبلی بر اساس ابعاد، ویژگیها و متریال به کار رفته، متغیر است. علت شهرت آن با نام لوله سبک، فرایند تولید آن است. این نوع لوله معمولاً از ورق روغنی با ضخامت 0.7 تا 1.8 میلیمتر ساخته میشود. همین موضوع، باعث شده تا لوله مبلی با سایر لولههای فولادی، متفاوت باشد.
لوله اسپیرال
قیمت لوله اسپیرال: لوله های اسپیرال فولادی نورد گرم و مارپیچی می باشند و در اندازه های 8 تا 120 اینچ تولید می شوند. لوله های فولادی روشهای تولیدی متنوعی دارند که یکی از روشهای تولید این لوله ها، روش اسپیرال است که در آن، لولههای فولادی در ضخامتهای متفاوت به شکل مارپیچ ساخته میشود.
نام اسپیرال هم از همین شکل لولهها گرفته شده است. لوله اسپیرال در مقایسه با لوله درز جوش، کیفیت رقابتی دارند. در شیوه تولید اینگونه لوله ها روش فرم دهی اسپیرال، ابتدا ورقهای فولادی از غلطک هایی که دارای درز حلزونی هستند که به اسپیرال معروفند عبور کرده و به شکل لوله در می آیند. در این روش رول ورق فولادی، به واسطه غلطک هایی به حالت صاف و مسطح درآمده سپس لبه های دو طرف ورق در صورت وجود ترک یا خرابی برده میشوند و به صورت ضایعات فولادی در می آیند.
مهمترین مزیت لوله اسپیرال نسبت به درز جوش در مقاومت بالا در برابر شکست و ترک لوله، قابلیت شکل پذیری بالا، تولید لوله با قطر زیاد (120) اینچ و… میباشد.
لوله اسپیرال رقابت کیفیتی با لوله درز جوش دارد. لوله های اسپیرال فولادی در سایزهای 8 الی 120 اینچ به صورت اسپیرال رول شده تولید میشوند و عموما جهت مصارف آبرسانی یا گازرسانی بکار میروند. در طی فرایند اسپیرال، نوار فولادی به گونهای نورد میشود که جهت آن با جهت مرکز لوله در یک زاویه باشد. در این روش (اسپیرال) استحکام در برابر فشار وارده به دیواره لوله و روش جوش دادن آن، بسیار با اهمیت است در نتیجه جوش جداره لوله اسپیرال مهمترین بخش تولید آن است.
مزایای لوله اسپیرال
- شکلپذیری بسیار زیاد
- عدم وجود محدودیت در طول لولهی اسپیرال
- تولید لوله با قطر زیاد تا 120 اینچ
- استحکام و مقاومت بالا
- هزینهی تولید بسیار پایین نسبت به سایر لولههای درز جوش
- استفادهی کمتر از فلنجها
- استحکام زیاد در برابر شکست و ترک
- تولیدشده در جنسهای متفاوت برای کاربردهای گوناگون
- نشت هوای کمتر
- اندازهگیری آسانتر جریان هوا
- تصفیهی راحتتر
لوله جداره چاه
لوله جداره چاه یکی از محصولات پرکاربرد در صنعت ساخت و ساز میباشد که در ضخامت، سایز و ابعاد مختلفی تولید میشود. لوله جداره چاه به دو حالت تولید میشود. لوله بدون شیار، لوله با شیار مشبک مانند. تفاوت لوله با شیار و لوله با شیار مشبک مانند، تنها در ظاهر آنها میباشد که لوله با شیار مشبک دارای شیار های عمودی است.
لوله جداره چاه یا لوله غلاف، مانند مابقی لوله ها به شکل استوانه ای تو خارجی که همانطور که از نامش پیداست برای مصارف زیر زمینی کاربرد دارد. برای استفاده از این لوله، آن را در اعماق زمین فرستاده به منظور پمپاژ و خارج کردن سیالات مانند نفت، آب و فاضلاب یا گازها از آن استفاده میکنند. لوله جداره چاه در دود نوع کلی فلزی و پلی اتیلن یا PVC میباشد. لوله جداره چاه از نوع فلزی، سالیان سال است که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد و تا به امروز نیز یکی از مقاطع مهم در صنایع مختلف کاربرد دارد. نوع دیگر لوله های جداره چاه از جنس پلی اتیلن یا PVC میباشد. این نوع لوله را میتوان جدید و مدرن دانست که اخیرا وارد این صنعت شده است. قیمت لوله جداره چاه نسبت به نوع، کاربرد و ابعاد آن متغیر است.
ویژگیهای لوله جداره چاه
- ممانعت از ریزش چاه
- بسیار مقرون به صرفه و اقتصادی
- جلوگیری از رشد قارچ ها
- مستحکم
- عمری مطلوب
- ضد فرسایش
- استحکام زیاد در برابر شکست و ترک
کاربرد لوله جداره چاه
همانطور که از قبل اشاره کردیم این نوع لوله برای مصارف زیرزمینی کاربرد دارند که از آن برای تعبیه در چاه های عمیق استفاده میکنند. در زیر چند کاربرد مهم این نوع لوله ها را ذکر خواهیم کرد:
- ممانعت از ریزش چاه
- بسیار مقرون به صرفه و اقتصادی
- جلوگیری از رشد قارچ ها
- مستحکم
- عمری مطلوب
- ضد فرسایش
- کاربرد در انتقال گازها