آهن مهام - فولاد تجارت مهام
انواع لوله‌ها در پروژه‌های صنعتی و ساختمانی به همراه مزایا و معایب آنها

انواع لوله‌ها در پروژه‌های صنعتی و ساختمانی به همراه مزایا و معایب آنها

آنچه در این مطلب میخوانید

لوله‌ ها یکی از عناصر اساسی در پروژه‌ های صنعتی و ساختمانی هستند که در انتقال مایعات، گازها و مواد جامد نقش مهمی ایفا می‌ کنند. انتخاب نوع مناسب از لوله و همچنین قیمت لوله ها برای هر پروژه از اهمیت ویژه‌ ای برخوردار است. در این مقاله، به بررسی مزیت ها و معایب استفاده از انواع مختلف لوله‌ ها، خواهیم پرداخت. پس با ما در دانشنامه آهن مهام همراه باشید.

انواع لوله‌ها را بیشتر بشناسید؟

پیش از آغاز بحث درباره منفعت ها و معایب هر نوع لوله، اهمیت دسته‌ بندی آن‌ ها را باید به‌ درستی درک کنیم. لوله‌ ها از جهات گوناگونی تقسیم‌ بندی می‌ شوند و این تقسیم‌ بندی‌ ها عبارت‌اند از: جنس، سایز، موارد استفاده و همچنین روش تولید. این دسته‌ بندی‌ ها به ما این فرصت را می‌ دهند تا با دقت بیشتری هر نوع لوله را در شرایط وظیفه‌ ای خاصش مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم. در ادامه، به مرور 4 مورد از انواع پرکاربرد لوله‌ ها خواهیم پرداخت.

لوله با پوشش گالوانیزه

در حوزه صنعت، جلوگیری از خوردگی محصولات فولادی به عنوان یکی از مقوله های اساسی مورد توجه قرار گرفته است. از روش‌ های معمول در این زمینه، پوشش دهی این محصولات با استفاده از رنگ‌ ها و پوشش‌ های پودری می باشد. در برخی موارد، اثربخشی بسیار بالایی را در کنترل خوردگی می‌ توان با استفاده از پوشش‌ هایی که به روش آبکاری به سطح محصولات افزوده می‌ شوند، مشاهده کرد. لوله‌ گالوانیزه شده به علت دارا بودن دوام زیاد در برابر خوردگی، اکنون در بسیاری صنایع، کاربردهای گسترده‌ ای دارند و از این جهت توجه ویژه‌ ای به این نوع پوشش‌ ها اختصاص یافته است.
استفاده از این نوع لوله ها دارای برتری های بسیاری است که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
دارای هزینه کم برای تعمیرات و نگهداری
مقاومت مکانیکی مناسب
استحکام بالا در برابر فشار و ضربه
طول عمر بالا
سازگار با محیط زیست
دوام بالای پوشش
این نوع لوله‌ ها همچنین با وجود مزایای خود، برخی معایب نیز دارند. به عنوان مثال، فرآیند جوشکاری آن ها در مقایسه با آهن معمولی به مراتب دشوارتر است. همچنین، گازها و بخاراتی که در فرآیند جوشکاری تولید می‌ شوند، سمی بوده و در طول مدت زمان طولانی ممکن است منجر به بروز بیماری‌ های حاد ریوی شوند. علاوه بر این، جدار داخلی این مقاطع پس از مدتی دچار رسوب می شوند. لازم به ذکر است که قیمت لوله گالوانیزه مانند دیگر مقاطع فولادی با توجه به موارد متنوعی تغییر می کند؛ به همین دلیل، توصیه می‌ شود که خریداران به قیمت‌ های لحظه‌ ای و به‌ روز این محصولات توجه داشته باشند.

لوله فولادی بدون درز

لوله‌ های مانیسمان از جمله محصولات شناخته شده ای هستند که به خاطر ویژگی‌ های بی‌ نظیر خود، در صنایع حساس جایگاه ویژه‌ ای را به دست آورده‌اند. این محصولات پرکاربرد، به لقب لوله‌ های بدون درز نیز معروفند. اصطلاح بدون درز به این علت به این لوله‌ ها تعلق می گیرد که در روند ساخت آن‌ ها، درز یا نقطه جوشی ایجاد نمی شود. این نوع مقاطع پرکاربرد به دلیل مقاومت فوق‌ العاده خود در برابر خوردگی و توانایی تحمل دماهای بالا، به عنوان محصولاتی پرمصرف و حیاتی در صنایعی مانند نفت، گاز و پتروشیمی محسوب می‌ شوند.
علاوه بر این، در حوزه کشتی‌ سازی به دلیل شرایط کاری دشوار، قطعات استفاده‌ شده در کشتی‌ ها و زیردریایی‌ ها باید در بازه‌ های زمانی معین تعویض شوند و این موضوع منجر به هزینه‌ های چشمگیری می‌ شود. به همین علت، استفاده از لوله‌ های بدون درز در کشتی‌ سازی دارای اهمیت ویژه‌ ای است.
البته ضروری است تا به این نکته توجه داشت که بخش‌ هایی از لوله‌ های مانیسمان که از طریق جوش به اتصالات مرتبط شده‌ اند، ممکن است دارای استحکام کافی نباشند. در این شرایط، لازم است با توجه به نوع کارکرد و میزان مقاومت مورد نیاز، لوله مورد نظر را انتخاب نمایید.

لوله‌های حاصل از روش اسپیرال

اصطلاح اسپیرال به این محصولات فولادی به دلیل استفاده از روش اسپیرال در فرآیند ساخت آن‌ ها تخصیص داده می شود. در روش تولید این محصولات، ورق‌ های فولادی از طریق غلتک‌ های ویژه و خاص عبور می‌ کنند تا در نهایت به شکل لوله درآیند. ضروریست، به این نکته اشاره کرد که در این فرآیند، با تغییر زاویه اولیه ورق، اندازه قطر لوله هم تغییر پیدا می کند. همچنین می‌ توان به مزایای اقتصادی تولید این نوع لوله ها نیز اشاره کرد. برخی از مزایای دیگر این محصولات به شرح زیر است:
کاهش نشت هوا
خمکاری بهتر در هنگام نصب در مقایسه با سایر لوله ها
دوام بالا در برابر شکستگی و ترک خوردگی
نبود محدودیت در طول لوله‌ ها
توانایی در شکل‌ گیری و پذیرش فرم‌ های مختلف
با این توصیفات مزایا، به معایب استفاده از این لوله ها نیز می‌ پردازیم. به‌ عنوان مثال، در فرآیند تولید ممکن است سطح مقطع به شکل بیضی تغییر کند و دیگر اینکه احتمال چروکیدگی آن ها در مقایسه با دیگر لوله‌ های درز جوش بیشتر است.

لوله مبلی یا لوله سبک

از دیگر محصولات فولادی پرکاربرد که باید به بررسی آن بپردازیم، لوله مبلی است. این لوله ها با وجود مزایا و ویژگی های منحصر به فردش از جمله کیفیت بسیار مطلوب سطحی، دقت بی نظیر در ابعاد قطر و ضخامت، توانایی برتر در فرم پذیری، خاصیت بسیار خوب جوش پذیری و آبکاری، در صنایعی همچون لوازم خانگی بسیار مورد استفاده قرار می‌ گیرند. یک نکته بسیار حیاتی که هنگام خرید این محصولات ممکن است به چشم بیاید، این است که با وجود ضخامت و وزن مناسبی که دارند، در بعضی مواقع، امکان دارد که نسبت به لوله‌ های فولادی سنگین، قیمت لوله مبلی بالاتر باشد. این امر به علت تقاضای فراوانی که از این نوع لوله‌ ها وجود دارد، به وجود آمده است.

جمع بندی

با توجه به مطالب ارائه شده، به این نتیجه رسیدیم که در پروژه‌ های صنعتی و ساخت و ساز، انتخاب نوع لوله‌ های مناسب بسیار مهم است. هر نوع لوله دارای مزایا و معایب خود است که باید با نیازهای خاص هر پروژه هماهنگی داشته باشد. به منظور کسب اطلاعات بیشتر از آخرین تغییرات قیمت آهن آلات پیشنهاد می کنیم که به وب سایت آهن مهام مراجعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 − 19 =

مطالب مرتبط