آهن مهام - فولاد تجارت مهام
انواع ورق آجدار

انواع ورق آجدار

آنچه در این مطلب میخوانید

ورق‌ آجدار، به منظور ممانعت از سر خوردن و لغزش بر روی انواع سطوح مختلف، توسعه یافته‌. این ورق از مواد متنوعی از جمله فولاد، آلومینیوم، استیل و گاهی در حالت گالوانیزه تولید می‌شوند. تفاوت آن با دیگر ورق‌های فلزی، در طرح و نقش و برآمدگی‌هاییست که روی سطح ورق آجدار وجود دارند.

این برآمدگی‌‌ها موجب ایجاد اصطکاک میان جسم موجود بر روی ورق آجدار و ورق زیرین می‌شوند و در نتیجه میزان لغزش بر روی سطح این ورق‌ کاهش می‌یابد. صفحات آجدار دسته‌بندی‌هایی دارند که در ادامه آنها را بررسی خواهیم نمود.

برای ساخت برخی از آنها از نورد گرم استفاده می‌شود و بعضی دیگر را با استفاده از دستگاه‌های پرس فرم‌دهی می‌کنند. در این مقاله، قصد داریم به بررسی انواع ورق‌ آجدار از لحاظ جنس، شکل ظاهری و فرآیند تولید بپردازیم. پس با ما در دانشنامه آهن مهام همراه باشید.

بیشتر بخوانید: تفاوت بین ورق سرد و گرم

ورق آجدار چیست؟

ورق آجدار، یا به عبارتی ورق طرح‌ دار، یک نمونه بی‌ نظیر از صفحات فلزی بوده که در یک طرف آن طرح‌ با برآمدگی‌ منحصر به فرد وجود دارد. این برآمدگی‌ با نام “آج” شناخته می‌شوند و به همین دلیل، این نوع صفحات فلزی را ورق آجدار می‌ نامند. این طرح‌‌ها می‌ توانند شامل اشکال گوناگونی مانند الماسی، عدسی، لوزی، شطرنجی و بسیاری دیگر باشند.

برای انتخاب و تهیه این محصول، توجه به ویژگی‌های موجود در نمونه‌های مختلف آن اهمیت بالایی دارد. این ویژگی‌ها شامل مواردی از قبیل کیفیت، ضخامت، وزن، ابعاد و آلیاژ می‌شود. این پارامترها می‌توانند، بر قیمت ورق آجدار تأثیر داشته باشند.

ورق آجدار چیست؟

انواع ورق آجدار از لحاظ جنس

با توجه به تنوع مواد استفاده شده در تولید انواع ورق آجدار، می توان آنها را به گروه‌های گوناگونی تقسیم کرد. فلزات مورد استفاده در ساخت این ورق شامل آهن، آلومینیوم، گالوانیزه و استیل می‌شود. عواملی مانند شرایط بازار، عرضه و تقاضا، نوسانات نرخ ارز و غیره نیز در تعیین قیمت این محصول دخیل می‌ باشند.

همه انواع ورق آجدار کاربرد یکسانی دارند و تنها در محیط و شرایط بکارگیری متفاوت هستند. در رابطه با کاربردهای ورق آجدار باید گفت استفاده از آن می‌تواند در مکان‌‌هایی که خطر سر خوردن و لغزش وجود دارد، به افراد و اشیاء کمک کند تا تعادل خود را حفظ کنند و از سر خوردن جلوگیری کنند.

ورق آجدار فولادی

این نوع ورق، با نام ورق آهنی آجدار هم شناخته می‌شود. برای ورق‌های آجدار فولادی، استانداردهای تولیدی از جمله St37-2 St52-3 و St44-2 تعیین شده‌اند. این تولیدات از شمش و انواع ورق فولادی با این آلیاژها، تولید می‌شوند. به طور کلی از کاربرد ورق سیاه در صنایع گوناگون می‌توان به بهره‌گیری برای ساخت ورق آجدار پرسی اشاره نمود.

ورق آجدار آلومینیوم

ورق آلومینیوم آجدار یکی از پرطرفدارترین گونه‌ ورق آجدار بوده که به خاطر بهره‌ برداری از خواص آلومینیوم مانند مقاومت بالایی در برابر خوردگی و زنگ زدگی، کاربردهای بسیاری دارد. همچنین، با توجه به ظاهر درخشان و زیبای آن، ورق آجدار آلومینیومی در کاربردهای تزئینی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ورق آجدار استیل

نام استنلس استیل آجدار برای آن، به معنای آهن ضد زنگ می‌باشد. ورق آجدار استیل نسبت به همتای آلومینیومی خود دارای استحکام بسیار بالاتری بوده و به دلیل ویژگی ضد زنگ خود، برای کاربردهایی در محیط‌های خورنده و سخت بسیار مناسب می‌باشد. همچنین، ورق آجدار استیل به حداقل میزان نگهداری احتیاج دارد.

ورق آجدار گالوانیزه

ورق آجدار گالوانیزه

این مدل ورق، از طریق پوشیده شدن سطح آن با فلز روی، به یک سطح تقویت شده دست یافته که مقاومت بسیار زیادی در برابر خوردگی و زنگ زدگی دارد. ویژگی‌‌های استحکام بالا و سطح مطلوب، باعث می‌شود که ورق آجدار گالوانیزه، یکی از مورد توجه‌ ترین ورق‌های آجدار در بازار باشد. به دلیل وجود لایه‌ای از فلز روی که ویژگی ضد زنگ و مقاومت به خوردگی به محصول می‌دهد، این ورق کاربرد بسیار زیادی دارد.

انواع ورق آجدار از نظر روند تولید

در عرصه تولید این ورق، دو روش اصلی برای ساخت به کار گرفته می‌شود؛ روش پرسی و روش فابریک. این دو روش باعث تولید ورق‌هایی با ویژگی‌های مشابه می‌شوند، اما تفاوت‌های چشمگیری در نحوه اجرا و ظاهر ورق‌ها، به خصوص در قسمت پشت آنها، مشاهده می‌شود. علاوه بر این، تفاوت‌ قابل توجهی در وزن، ویژگی‌های مکانیکی و پایداری و دوام آنها نیز وجود دارد که ناشی از اختلاف در فرآیند تولید آنهاست.

یکی از تفاوت‌های بارز و آشکار بین ورق آجدار پرسی و فابریک، سطح پشت آنهاست. ورق آجدار پرسی؛ در واقع ورق ساده‌ای بوده که بر روی آن با استفاده از دستگاه‌های پرس، برآمدگی‌هایی حک می‌شود؛ در نتیجه سطح پشتی دارای تورفتگی می‌باشد. در حالی که سطح پشتی ورق آجدار فابریک به دلیل وجود لایه اضافی آج، صاف و مسطح می‌باشد.

یکی از تفاوت‌های بارز بین دو نوع ورق آجدار، مربوط به وزن آنهاست. ورق آجدار فابریک به طور قابل ملاحظه‌ ای سنگین‌‌تر از نوع پرسی است. همچنین، ورق آجدار فابریک دارای مقاومت بسیار بالاتری نسبت به ‌نمونه‌های پرسی بوده و از ضخامت بیشتری نیز برخوردار می‌باشد.

جمع بندی

صاحبان صنایع و مشاغل و همچنین هموطنان عزیز در سراسر کشور، برای خرید انواع مقاطع فولادی می‌توانید به فولاد تجارت مهام مراجعه کنید. در وب سایت آهن مهام، شما می‌توانید انواع محصولات فولادی از جمله ورق آجدار و همچنین قیمت آهن آلات را مشاهده کنید. همچنین، می‌توانید از طریق تماس با همکاران ما، اطلاعات بیشتری در خصوص نحوه خرید این محصولات نیز دریافت نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

16 − 9 =

مطالب مرتبط