با گسترده شدن دایره مصرف فولاد و با توجه به موارد تنوع استفاده در دنیای امروزی از فولاد و همچنین با پیشرفت تکنولوژی، کاربردها و استفاده ها از فولاد دستخوش تغییرات شده است و تنوع مقاطع ساخته شده از فولاد، مانند تیرآهن، میلگرد و… بسیار گسترده تر از قبل شده است. امروزه فنآوریهای مورد استفاده در تولید محصولات فولادی در مراحل بعد از به دست آوردن فولاد مذاب یعنی ریختهگری و نورد، کم و بیش یکسان است. اما برای به دست آوردن فولاد مذاب یا خام، از فنآوریهای مختلفی میتوان استفاده کرد. در این مقاله قصد داریم به زبان ساده و به طور مختصر روش تولید فولاد خام و مقاطع مهم فولادی را در دو بخش برای شما شرح دهیم، شما الان شاهد مقاله قسمت اول هستید، پس با آهن مهام همراه باشید.
مجموعه فولاد تجارت مهام
مجموعه فولاد تجارت مهام با برند تجاری آهن مهام دارای بیش از 35 سال سابقه درخشان در حوزه ی خرید و فروش تمام مقاطع فولادی به صورت عمده و جزء و همچنین با وجود انبارهای آهن آلات در نقاط مختلف کشور به عنوان یک منبع مطمئن و موثق در این زمینه آماده خدمت رسانی به مشتریان عزیز می باشد. این مجموعه با حضور مدیران کارآمد و نیروهای کارآزموده و متخصص، خرید و فروش و علی الخصوص حمل و نقل را برای مشتریان گرامی نسبت به سایر مجموعه ها متمایز کرده است. و هدف را بر مبنای رضایت کامل مشتریان عزیز از زمان خرید تا زمان تحویل بنا نهاده است. این مجموعه با راه اندازی بستری متفاوت در فضای دیجیتال، خدمات خرید و فروش و تعامل با مشتری را به صورت مستمر ادامه خواهد داد و آماده خدمت رسانی به تمام شرکت های عمرانی و ساختمانی، انبوه سازان و سازمان های خصوصی و دولتی می باشد. شما میتوانید برای اطلاع از آخرین قیمت تیرآهن، قیمت میلگرد، قیمت محصولات مفتولی، قیمت شمش، قیمت ورق، قیمت قوطی و پروفیل، قیمت نبشی و ناودانی، قیمت لوله و… با مراجعه به بخش محصولات سایت آهن مهام و با مشاوره با کارشناسان ما، خریدی مطمئن و با کیفیتی را تجربه کنید.
روش های تولید فولاد خام
به طور کلی فولاد خام به دو روش تولید میشود که در زیر به آن خواهیم پرداخت.
- تهیه آهن خام یا چدن مذاب در کوره بلند (BF) و تولید فولاد در کانورترهای اکسیژنی، نظیر ذوبآهن اصفهان.
- احیای مستقیم سنگآهن (DR) و ذوب آهناسفنجی (DRI) و قراضه (Scrap) در کورههای الکتریکی از قبیل قوس الکتریکی (EAF)
روش کوره بلند
در این روش که یک روش سنتی میباشد، آهن را به صورت غیر مستقیم احیا میکنند، به این صورت که سنگآهن دانه درشت و سنگ آهن پس از فرآوری و تبدیل به آگلومره به همراه آهک و کک وارد کوره بلند شده ، آهن خام یا چدن مذاب (Pig Iron) به دست میآید. در مرحله بعد آهن خام در یک کانورتر به فولاد مذاب تبدیل گردیده، کربن و ناخالصیهای دیگر آن به کمک اکسیژن خارج و فولاد خام (Crude Steel) تولید میگردد.
روش استفاده از کوره های الکتریکی
استفاده از کورههای الکتریکی و ذوب مجدد قراضه آهن و فولاد میباشد. به دلیل کمبود منابع قراضه در جهان و نیز رشد فزاینده قیمت آن در طول سالهای گذشته، در این روش میتوان به همراه قراضه از آهن اسفنجی نیز برای ذوب در کوره استفاده نمود.
روش های تولید مقاطع مهم فولادی
روش تولید میلگرد
به طور معمول میلگرد ها به چهار روش تولید میگردند
- تولید میلگرد با روش نورد
- سردکاری (نورد سرد)
- میکروآلیاژی
- عملیات حرارت و خنک کاری (ترمکس)
تولید میلگرد با روش نورد: پروفیل ها ، ورق ها، میله ها، نبشی ها، و شمش ها را در صنعت ، نیمه ساخته میگویند. برای تولید نیمه ساخته ها چندین روش مانند پرس کردن، کشیدن، نورد کاری و آهنگری وجود دارد. در این روش ابتدا فولاد را به صورت بلوک در می آورند تا اقدامات بعدی صورت گیرد که این نوع از تولید دارای دو روش میباشد.
روش اول: تهیه بلوک در قالب
در این روش ابتدا فولاد مذاب شده را در ظروف مخصوص به نام پاتیل ریخته و پس از آن داخل قالب هایی به نام کوکیل میریزند
روش دوم: تهیه بلوک با روش ریخته گری مداوم
مانند روش قبل فلز مذاب به وسیله پاتیلها به محل قرارگیری دستگاه حمل می شود سپس منجمد میشود، ظروف منجمد کننده در ابتدای خطوط تولید بلوک قرار دارند. این ظروف را از جنس مس می سازند و به وسیله آب دائما خنک می کنند. پس از آنکه فلز مذاب در قسمت پایین منجمد کننده به حالت انجماد در آمد، توپی را خارج می کنند و فلز منجمد شده، تحت تاثیر نیروی وزن خود، به سمت نورهایی که در زیر آن قرار گرفته اند هدایت می شود و به وسیله آن ها به سمت پایین کشیده می شود . در این حال از بالا نیز به طور مداوم به آن فولاد مذاب اضافه می گردد. در مسیر نوردها کولرهایی وجود دارند که فلز منجمد شده را خنک تر می کنند. پس از این مرحله و فرم گرفتن فولاد، قطع کننده ها قرار دارند که ممکن است به صورت قیچی باشند یا با گاز اکسی استیلن عمل برش را انجام دهند. حال می توان بلوک های بریده شده شده را که هنوز از درجه حرارت مطلوبی برخوردارند برای عملیات بعدی هدایت کرد. در کارخانه ذوب آهن اصفهان نیز برای تهیه بلوک از این روش استفاده می شود.
تهیه میلگرد با روش سردکاری (نورد سرد): سردکاری یا نورد سرد یک روش قدیمی تولید آرماتور با مقاومت بالا در دمای پایین تر از تبلور مجدد است. این فرآیند سبب در هم شکستن و جابجایی در ساختار کریستالی ماده می شود و به بیان دیگر باعث بی قاعدگی در ساختار کریستالی می شود و این بی قاعدگی به طور شگرفی بر مقاومت تسلیم و شکل پذیری اثر می گذارد. آرماتورهای تولید شده به این روش ناحیه تسلیم ندارند و فولاد سخت تری دارند. اگرچه این روش مقاومت تسلیم را افزایش می دهد ولی شکل پذیری آرماتور را کاهش می دهد. به طور کلی این روش از تولید آرماتورهای با مقاومت بالا برای استفاده در عضوهای مقاوم در برابر اثرات زلزله مناسب نمی باشد.
تهیه میلگرد به روش میکرو آلیاژی: در این روش میلگرد با مقاومت بالا با افزوده شدن مقادیر اندکی تیتانیوم، نیوبیوم و یا وانادیم به آرماتور معمولی به دست می آید. روش میکروآلیاژی باعث تشکیل کاربیدهای بین فلزی می شود که منجر به تولید ریز ذرات مقاوم ساز می شود و هرچه این ریز ذرات ریزتر باشند آرماتور تولید شده مقاومت بالاتری کسب می کند. شمش مورد استفاده در روش آلیاژسازی شده در محیط و به آرامی خنک می گردد لذا دارای مقاومت بیشتری نسبت به سایر روش های تولیدی دارد.استفاده از این میلگرد در مناطق زلزله خیز توصیه میشود.
تولید میلگرد با روش عملیات حرارت و خنک کاری (ترمکس): خنک کاری به فرایندی گفته می شود که طی آن فولادی که حرارت دیده و وارد فاز آستنتیک شده، به سرعت توسط آب یا روغن سرد می شود و در نتیجه در این مرحله ماده ای با ساختار سخت و شکننده به وجود می آید. سپس فولاد خنک شده را طی یک عملیات حرارتی قرار می دهند تا با تغییرات شکل گرفته در ساختار ماده، سختی کاهش و شکل پذیری افزایش یابد. در این روش به دلیل پایین بودن مقدار کربن نسبت به روش سردکاری، شکل پذیری میلگردهای تولید شده بیشتر خواهد بود. مزیت روش ترمکس نسبت به روش میکرو آلیاژی پایین بودن هزینه تولید می باشد. دقت کنید که در این فرآیند شمش فولادی مورد استفاده از کیفیت پایین تری برخوردار بوده و جهت نیل به مقاومت مورد نظر آن را از داخل لوله های آب عبور می دهند و سطح بیرونی شمش به یک باره خنک می گردد. از این رو سطح بیرونی میلگرد ترمکس نسبت به سطح داخلی آن مقاومت کمتری داشته و برای استفاده در مناطق زلزله خیز مناسب نمی باشد. قیمت میلگرد بر اساس ابعاد و شرکت تولید کننده متغیر است.
روش تولید پروفیل
پروفیل، برشی از تو خالی از آهن می باشد که برای ایجاد ثبات و استحکام سازه های ساختمانی از آن استفاده می کنند. پروفیل ها را می توان با انواع مختلفی در بازار یافت. کاربردهای هر کدام از این نوع ها با یکدیگر متفاوت است. قیمت پروفیل بر اساس ابعاد، نوع و شرکت تولید کننده آن متغیر آست.
ورق پروفیل های فولادی ابتدا در دستگاه های برش قرار داده می شوند و با عرض دلخواه و مشخصی که به دستگاه داده شده برش داده می شوند. طوق سر ورق باز شده و زیر غلتک قرار داده می شود تا عملیات صاف کاری انجام شود. در این مرحله ورق کاملا صاف شده و به صورت تخت در می آید. در فرآیند بعدی ورق توسط اره یا دستگاه برش اتوماتیک رد شده و میز خالی میشود و پروفیل های فولادی در این مرحله شکل می گیرد. روشهای ساخت پروفیل های ساختمانی سه روش می باشد. روش اول نورد گرم نام دارد، در نورد گرم پروفیل از شمش فولاد ساخته می شود. روش دوم نورد سرد: این نوع پروفیل ها با شکل دادن به ورق های فولادی تهیه می شوند. و در آخر حالت مرکب است. همانگونه که از نامش مشخص است در این حالت نورد گرم و سرد با هم ترکیب شده و پروفیل تولید می شود.
پروفیل ها دارای استانداردهایی نیز می باشند که مهمترین استانداردهای پروفیل های فولادی عبارتند از G3132 – JIS 3131 – ST27.2 تمامی این استانداردها در محصولاتی که شرکت آهن مهام در اختیار مشتریان قرار داده شده وجود دارد و از نظر کیفی خیال مشتری می تواند کاملا راحت باشد.
برای مشاهده ادامه مقاله اینجا کلیک کنید.