لوله و پروفیل

لوله و پروفیل، موارد مصرف آنها

لوله و پروفیل و موارد مصرف آنها

تعریف لوله

به یک استوانه بلند و توخالی دو سر باز با سطح مقطع دایره ای شکل لوله میگویند. لوله‌های استوانه‌ای هستند که از فولاد ساخته شده‌اند و در ساخت و زیر ساخت‌ها ساختمانی و شهری کاربردهای زیادی دارند. لوله های فولادی پرمصرف ترین محصول تولید شده در صنعت فولاد می باشد. کاربرد اصلی لوله های فولادی در حمل و نقل مایع یا گاز زیرزمینی از جمله نفت، گاز و آب است. با این حال، لوله‌هایی با اندازه‌های مختلف در طول ساخت و ساز استفاده می‌شوند. کاربرد بیشتر لوله های فولادی در ساخت و ساز برای سیستم های گرمایش استفاده می شود. سازه ها را می توان با استفاده از لوله های فولادی با اندازه های مختلف، مانند نرده ها، قفسه های دوچرخه، یا بولاردهای لوله تولید و اجرا کرد.

در کل از لوله ها برای انتقال سیالات (انواع مایعات) و گازها (مانند گازها) استفاده میکنند. در صنایعی چون انتقال آب و فاضلاب، لوله کشی در صنایع پالایشگاهی و نیروگاه ها، تاسیسات سرمایشی و گرمایشی و… از لوله استفاده میکنند.
لوله‌ها به صورت کلی با قطر خارجی، ضخامت دیواره‌ی لوله و شاخص تعیین می‌شوند. برای اندازه‌گیری قطر داخلی لوله، باید ابتدا قطر خارجی لوله و ضخامت آن را به دست آورد. برای تولید لوله از متریالهای مختلفی استفاده میکنند و قیمت لوله بر اساس متریال بکار رفته تغییر میکند. از عمده ترین متریالها برای تولید لوله میتوان از فلز، آلیاژ، سرامیک،بتن، فایبرگلاس و پلاستیک نام برد. با توجه به پروژه ی مورد نظر، انتخاب نوع و جنس لوله از سوی مصرف کنندگان انتخاب میشود. ابعاد لوله ها از لحاظ طولی مختلف است که با توجه به نوع کاربرد، اندازه لوله مشخص میشود. در سیستم انتقال سیال موارد زیر اهمیت دارند:

شرایط آب و هوایی محیط
دبی و فشار سیال
شرایط آب و هوایی محیط
میزان ارتعاشات موجود در سیستم لوله‌کشی
محل قرارگیری لوله (روکار یا توکار بودن لوله)

تعریف پروفیل

از نظر لغوی یعنی ثابت بودن مقطع در طولی معینلوله و پروفیل انواع مختلفی دارند که هر کدام از آنها موارد مصرف خاص خودشان را دارند مانند پروفیل باز و بسته.در کل از لوله ها برای انتقال سیالات (انواع مایعات) و گازها (مانند گازها) استفاده میکنند. در صنایعی چون انتقال آب و فاضلاب، لوله کشی در صنایع پالایشگاهی و نیروگاه ها، تاسیسات سرمایشی و گرمایشی و… از لوله استفاده میکنند.
لوله‌ها به صورت کلی با قطر خارجی، ضخامت دیواره‌ی لوله و شاخص تعیین می‌شوند. برای اندازه‌گیری قطر داخلی لوله، باید ابتدا قطر خارجی لوله و ضخامت آن را به دست آورد. برای تولید لوله از متریالهای مختلفی استفاده میکنند. از عمده ترین متریالها برای تولید لوله میتوان از فلز، آلیاژ، سرامیک،بتن، فایبرگلاس و پلاستیک نام برد. با توجه به پروژه ی مورد نظر، انتخاب نوع و جنس لوله از سوی مصرف کنندگان انتخاب میشود. ابعاد لوله ها از لحاظ طولی مختلف است که با توجه به نوع کاربرد، اندازه لوله مشخص میشود. در سیستم انتقال سیال موارد زیر اهمیت دارند:
شرایط آب و هوایی محیط
دبی و فشار سیال
شرایط آب و هوایی محیط
میزان ارتعاشات موجود در سیستم لوله‌کشی
محل قرارگیری لوله (روکار یا توکار بودن لوله)از نظر لغوی پروفیل، به معنای ثابت بودن یک مقطع در طولی مشخص و معين است. این لغت در صنایع ساختمانی در زبان لاتین profile نوشته میشود در کل پروفیل به محصولاتی گفته میشود که در ساخت درب، پنجره، لوله یا نمای ساختمانها از آن استفاده میشود.

موارد مصرف پروفیلها

1- بیشتر پروفیلها برای ساخت درب و پنجره های فلزی بکار میروند
2- استفاده از پروفیلها در صنعت و ساختمان سازی (پروفیلهای مربع و مستطیل)
3- پروفیل های مربع و مستطیل با مقاطع کوچک به عنوان نرده های فلزی برای در و پنجره منازل، کناره راه پله ها و همچنین نرده کشی اطراف دیوارهای کارخانجات و زمینهای محصور شده و نرده پیاده روها و خیابانها بکار می روند.
4- استفاده از پروفیلها در صنایع خودروسازی (پروفیلهای قوطی مربع و مربع مستطیل)
5- استفاده از پروفیل در ساخت پایه میز و صندلی (قوطی مربع)
6- استفاده از پروفیل برای پوشش سوله ها (پروفیلهای z)
7- نبشی ها

نبشی ها فولادی پروفیلی هستند که سطح مقطع آنها به شکل دو ضلع عمود بر هم میباشند. این محصول به دو روش نورد گرم و سرد تولید میشود. در نام گذاری نبشی ها از دو مشخصه طول بال و ضخامت اهمیت دارند. به‌عنوان‌مثال، نبشی 9*100*100 اندازه هر کدام از بال‌ها 100 میلیمتر و ضخامت هر بال 9 میلیمتر است.
ناودانی ها یکی دیگر از مقاطع فولادی پر مصرف هستند که مانند نبشی ها، در دسته پروفیلهای باز قرار می گیرند. این پروفیل پر کاربرد از دو سطح افقی (بنام جان) و عمودی (بنام بال) تشکیل میشود. از متداول‌ترین کاربردهای ناودانی می‌توان به خرپا، قابل‌استفاده در تیرها و به‌صورت قوطی در ستون‌ها اشاره کرد.

پروفیلها در دو دسته صنعتی و ساختمانی که پروفیلهای صنعتی یا پروفیل سنگین به شکل مقطع ثابت ساخته و در اشکال مختلف تولید میشوند. پروفیل صنعتی، مقطع فولادی و تو خالی، از جنس آلیاژهای مختلف که عمدتا فولاد است ساخته میشود و قیمت پروفیل بر اساس آلیاژ بکار رفته متغیر است. پروفیل صنعتی در ابعاد گوناگون که از آن در پروژه ها و صنایعی که کیفیت و مقاومت کار از اهمیت بالایی برخوردار است مورد استفاده قرار میگیرند. پروفیلهای صنعتی (پروفیل سنگین) ، عمدتا از ورق آلومینیوم (جنس ورق نورد گرم) از ضخامت 1.5 میلیمتر به بالا ساخته میشوند و به همین دلیل معمولا پروفیل صنعتی ضخیم و دارای ابعاد بزرگتری نسبت به نوع ساختمانی است که در بازارهای جهانی به عنوان پروفیل ساختمانی سنگین معروف هستند.
پروفیلهای صنعتی دارای ویژگی های خاص خود هستند و به دلیل ارزان بودن در صنایع مختلفی کاربرد دارند.

مهمترین کاربردهای پروفیلهای صنعتی

ساخت ماشین ها و دستگاه های صنعتی
به کارگیری به عنوان ستون ها و پایه های سازه های غول پیکر
پروژه های عمرانی مثل سد سازی و پل سازی
ساخت بیلبوردها و تابلوهای تبلیغاتی
صنایع خودرو سازی و کشتی سازی
ساخت اسکلت فلزی ساختمان
ساخت شاسی نفت کش و تریلرها
صنایع نظامی و…

هنوز نظری ثبت نشده،نظر خود را ثبت کنید!


افزودن نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 × چهار =